oldaltérkép
Milyen módon tudunk javítani ingatlanunk energetikai besorolásán?

besorolas javitasaJavítani lehet az ingatlan energetikai jellemzőin

 

- az épület szerkezeti anyagainak - falak, födémek,
   tetők-, és a hőszigetelő anyagok megfelelő
   alkalmazásával;

- nyílászárók, árnyékolás gondos kiválasztásával;
- korszerű gépészeti rendszer felhasználásával;

- ahol lehetséges megújuló energia alkalmazásával.
1./Szigetelés

Már meglévő és új épületnél is nagymértékben javul az energia hatékonyság a megfelelő szigetelés kiválasztásával. Itt nem csupán homlokzati szigetelésre, tetőszigetelésre, hanem a födémszigetelésre is gondolni kell. Az energetikai előírások az elmúlt évben szigorodtak, így az 5 cm-es hőszigetelés már nem elegendő a követelményérték eléréséhez, hanem legalább 8 cm vastag szigetelést kell elhelyezése szükséges.

Meglévő épület esetén is lehet bővíteni a szigetelőrendszert, ill. a régi korszerűtlen rendszert is le lehet cserélni modernebb, jobb hatásfokú szigetelőanyagra.

Ahol eddig nem szigetelték a homlokzatot, ott mindenképpen célszerű elvégezni.

 

2./Nyílászárók
A ma forgalomban lévő nyílászárók nagy része már a követelményértéknél kedvezőbb „K” értéket mutat. Itt érdemesebb a kicsit drágább 1,1 - 1,3 „U” értékű szerkezeteket választani, mert a fűtésszámlán visszajön az árkülönbözet. A fa nyílászárók „U” értékét megközelítik a

6-7 kamrás PVC keretes szerkezetek. Az üveg kiválasztásánál érdemes az Argon gázzal töltött hőszigetelt üvegeket választani. Árnyékolással ill. redőny felszereléssel nemcsak a nyári felmelegedést tudjuk csökkenteni, hanem a téli időszakban is megtakaríthatunk energiát.

 

3./Hogyan tudunk javítani a gépészeti rendszerrel?

Meglévő és új rendszer esetén is törekedjünk arra, hogy a helységeket külön tudjuk szabályozni. Ez egyszerűen megoldható a radiátorokra szerelt hőfokszabályozóval, ami lehet manuális vagy digitális kivitelű is. Új kazán esetén szabályozható típust javasolt.

Új építésű ingatlan esetén érdemes gondolni a megújuló, alternatív energiahordozó használatára. (Napelem, napkollektor, szélerőmű)

 

4./Mennyit tudunk megtakarítani a fenti beruházásokkal?

A fenti beruházások eredményeként, akár 30-50 % megtakarítás is elérhető. A korszerűsítés elvégzésével és új anyagok használatával, nem csak energiát takarítunk meg, hanem komfortérzetünk is növekszik.

 

visszaenergetikai tanúsítvány
Visszahívás kérés
Név:
Telefon:
Kapcsolat
Név:
Telefon:
E-mail:
Üzenet: