oldaltérkép
Energetikai besorolás eltérések társasházon belül

Társasház Társasház 


Egy társasház egészére elkészített energetikai tanúsítványban szereplő energetikai besorolás nem minden esetben egyezik meg az adott épületben található lakások energetikai besorolásával.
A társasházban elhelyezkedő lakásások energetikai besorolása is eltérhet egymástól.
Ez az érték lehet jobb és rosszabb is az épület egészére vonatkozó értéktől.

Mi okozza ezt az eltérést?
Az épület ill. a lakás energetikai jellemzői közötti eltérést az alábbi tényezők idézik elő. 

  1. Azt leszögezhetjük, hogy egy társasháznál általában a homlokzati falak szerkezete és rétegrendje megegyezik minden lakás esetében. Természetesen kivételek lehetnek, főleg régi építésű társasházaknál. Amennyiben az egyes falak felépítése eltérő, már ez okoz eltérést az energetikai értékben.

  2. A lakás alsó és felső födémére már ez nem mondható el. Nem mindegy, hogy egy lakás pl. a földszinten a fűtetlen pince fölött helyezkedik el, vagy közbenső szinten található, ahol alul-felül fűtött lakás határolja, vagy a legfelső szinten, ahol a felső födém már szabadtérrel érintkezik. Természetesen a közbenső lakások energetikai jellemzője jobb értéket mutat, mint a másik két esetben.

  3. Nyílászárók minősége, azok nagysága megváltoztatja a besorolási értéket. Sok társasháznál már a lakók egy része kicserélte az ablakait korszerű, a követelményeknek megfelelő paraméterekkel rendelkező ablakokra, mások viszont nem. Ez szintén az eltérés forrása.

  4. A lakások égtáji fekvése szintén egy befolyásoló tényező. Értelem szerűen egy déli fekvésű lakás jobb értéket mutat, mint egy északi.

  5. A lakás elhelyezkedése a társasházon belül módosíthatja az értéket. Annak a lakásnak a tulajdonosa, akinek ingatlanát minden oldalról lakások (fűtött tér) vesznek körül, kedvezőbb helyzetben van, mint aki saroklakás tulajdonosa, és egy vagy több oldalról szabadtérrel érintkezik a lakása. Szintén ez vonatkozik arra az esetre is, ha egy lakás nagy felületen rendelkezik homlokzati fallal, és viszonylag kevés a szomszédos lakásokkal érintkező falfelülete és ennek fordítottja közötti különbségre is.

  6. Az egyedi fűtési rendszerrel működő társasházaknál az alkalmazott fűtés és melegvíz rendszer minősége, korszerűsége, azok fajlagos primer energia igénye befolyásolja az energiafogyasztást.

Mindezen tényezők együttes figyelembevételével alakul ki az adott lakás, ingatlan energetikai jellemzője, az energiatanúsítványban megjelölt energetikai besorolási érték.

vissza


energetikai tanúsítvány
Visszahívás kérés
Név:
Telefon:
Kapcsolat
Név:
Telefon:
E-mail:
Üzenet: