oldaltérkép

Miért van szükség energetikai tanúsítványra?
Mi is az energiatanúsítvány?


2012. január 1-től törvényileg kötelező az energetikai tanúsítvány elkészítése minden lakás, minden 50 m2-nél nagyobb hasznos alapterületű lakóépület (családi ház) és minden új építésű ingatlan értékesítése esetén. Többen esnek abba a hibába, hogy 50 m2 alatti lakáshoz nem szükséges az energia tanúsítvány elkészítése. Ez téves információ, ugyanis a mérettől függetlenül minden lakás értékesítésénél el kell készíteni a tanúsítványt, mivel a törvény úgy rendelkezik, hogy 50 m2-nél kisebb hasznos alapterületű lakóépület esetén nem szükséges az energetikai vizsgálat elvégzése.
2013. január 9-től már nemcsak az ingatlan eladásánál, hanem minden bérbeadásánál is szükséges a tanúsítvány kiállítása.
Törvényi előírás szerint az adásvételi szerződésnek és a bérbeadási szerződésnek tartalmaznia kell:
  • Az energiatanúsítvány azonosító számát;
  • A vevő ill. a bérlő nyilatkozatát arról, hogy az azonosító szám szerinti energetikai tanúsítványt, vagy annak másolatát az eladótól ill. a bérbeadótól átvette.

Kinek kell a tanúsítványt elkészíttetnie?

Az energiatanúsítvány elkészítéséről az ingatlan eladójának ill. a bérbeadónak kell gondoskodnia.
A tanúsítvány a kiállítástól számított 10 évig érvényes.
Amennyiben az ingatlanon energia fogyasztást érintő korszerűsítést végeznek, abban az esetben javasolt új tanúsítvány elkészítése, mert a felújítás következtében jobb energetikai besorolásba kerülhet az épület ill. ingatlan.
A tanúsítvány megmutatja, hogy az adott ingatlan energia felhasználása mennyire gazdaságos ill. energiatakarékos.


Ki jogosult energetikai tanúsítványt kiállítására?

Az energetikai tanúsítvány kiállítása helyszíni felmérések alapján törvényileg előírt számításokon alapul, mely feladatokat csak erre jogosult szakember végezheti el, aki kamarai azonosítószámmal (jegyzékszámmal) rendelkezik.
A z elvégzett számításokból kiderül, hogy az adott ingatlan mely energetikai besorolásba tartozik.
Nem új építésű ingatlan esetében törvényi előírás, hogy az energetikai szakembernek helyszíni szemlét kell tartania. E nélkül nem jogosult az energiatanúsítvány kiállítására, hiszen a számításokhoz szükséges műszaki, szerkezeti, és gépész adatokat fel kell mérnie. Amennyiben az ingatlan tulajdonosa rendelkezik az alaprajzzal és a szükséges dokumentációkkal, abban az esetben is ellenőriznie kell a helyszínen az adatok helyességét. Aki ezt nem teszi meg, az nem tartja be a törvényi előírásokat, ezzel veszélyezteti a tanúsítvány hitelességét.


Milyen esetben nem kell helyszíni szemle?
Az új építésű ingatlan használatbavételi engedélyének megkéréséhez, amennyiben az építkezés felelős műszaki vezetője nyilatkozatot tesz a terveknek és a dokumentációknak való megfelelőségről. Ebben az esetben a tanúsítvány kiállítható helyszíni szemle nélkül, a meglévő tervek és dokumentációk alapján.

Miért minket válasszon?
  • Most akciós áron tudja megrendelni a tanúsítvány elkészítését.
  • Szükség esetén a felméréstől számított 24 óra (1munkanap) alatt átadjuk a tanúsítványt.
  • Több mint 30 éves építőipari tevékenységet folytató szakemberünk nagy szakmai tapasztalattal rendelkezik.
  • Minden hivatalos engedéllyel, Mérnöki Kamarai jegyzékszámmal rendelkezünk, ami az energiatanúsítvány kiállítására jogosít bennünket.
  • Javaslatot tudunk tenni arra, hogy milyen megoldásokkal tudja ingatlana energetikai besorolását javítani.
  • Az építőiparban szerzett szakmai tapasztalatunk alapján a kivitelezési munkákra is tudunk ajánlatot adni, és amennyiben ajánlatunk megfelel Önnek, a korszerűsítési, kivitelezési munkákat el is tudjuk végezni.
  • Nem új építésű ingatlan esetén minden esetben tartunk helyszíni szemlét. Mivel ez törvényileg kötelező, ne higgyen olyan ajánlatoknak, amelyek helyszíni bejárás nélkül is elkészítik a tanúsítványt.
  • Budapest minden kerületében I, II, III, IV, V, VI, VII, VIII, IX, X, XI, XII, XIII, XIV, XV, XVI, XVII, XVIII, XIX, XX, XXI, XXII, XXIII, vállaljuk a tanúsítvány elkészítését. Budapesten kívül kiszállási díjat számítunk fel.

Energiatanúsítványhoz kapcsolódó jogszabályok:energetikai tanúsítvány
Visszahívás kérés
Név:
Telefon:
Kapcsolat
Név:
Telefon:
E-mail:
Üzenet: